Aplinkosaugos projektas „Mes rūšiuojam. Vasara“ kviečia mažinti atliekas bendruomeniškai

Artėjant vasarai, gegužės 20 d. startuoja projektas „Mes rūšiuojam. Vasara“, kuris aktyviai kvies bendruomenes rūšiuoti atliekas, rinkti taškus ir laimėti projekto rėmėjų prizus. Šalia to, kad bus renkamos elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos, organizatoriai tikisi, kad projektas stiprins bendruomeniškumo jausmą kartu kovoti su aplinkos užterštumu. 

Nuo projekto pradžios, kaip rodo skaičiai, tai įgyvendinti sėkmingai pavyksta. Kasmet bendruomenių skaičius vis auga ir šiuo metu projekte aktyviai dalyvauja virš 800. Iš bendruomenių jau surinkta 290 tonų elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų atliekų.

 „Projekto tikslas – suburti bendruomenes į vieną kumštį ir gyventi gražesnėje ir švaresnėje aplinkoje – kasmet vis plačiau skrieja per Lietuvą. Džiaugiamės, kad visi kartu galime kurti aplinką tausojančią visuomenę ir dirbti kaip viena, atsakinga komanda šio tikslo link“, –  sako Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO), Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA) vadovė Veronika Masalienė.

Atidedantiems ar nerandantiems laiko išgabenti iš namų neveikiančių buitinių prietaisų, elektronikos, baterijų ir akumuliatorių – projekto organizatoriai EGIO ir GIA užtikrina tokias sąlygas. Su bendruomene sutartu laiku ir sutartoje vietoje atliekos bus surenkamos visai šalia namų. Tai ne vienintelis privalumas – rudens pradžioje bus susumuojami atliekų surinkimo rezultatai ir apdovanojami projekte dalyvavę gamtos mylėtojai. 

Kaip pažymi projekto organizatoriai – pralaimėjusių čia nėra. Visi projekto dalyviai už surinktus atliekų kiekius pelnys taškus, kuriuos galės keisti į rėmėjų įsteigtus prizus ir paslaugas. Pastarųjų spektras išties didelis, todėl bendruomenės galės rinktis jiems labiausiai tinkantį pasiūlymą. Aktyviausieji – daugiausiai atliekų projekto metu tarp savo etapo dalyvių surinkusiai bendruomenei bus papildomai skiriami 200 EUR vertės kuponai prekėms įsigyti.

Projekto „Mes rūšiuojam. Vasara“ partneriai – bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“, „Ogmina“ (www.ogmina.lt), „Forum Cinemas“ (www.forumcinemas.lt), „Skorpiono takas“ (www.skorpionas.lt), „Strategija“ (www.gocrazy.lt) ir „O‘pen Lietuva“ (www.biuroreikmenys.lt).

Projektas vyks trimis etapais – antrajame etape (birželio 1 d.– liepos 1 d.) – Kauno, Alytaus, Marijampolės apskrityse.

Bendruomenes, organizacijas ir visus norinčius projekte dalyvauti gyventojus kviečiame registruotis tel. 8 (5) 206 0901 arba mob. tel. 8 684 03849, elektroniniu paštu info@mesrusiuojam.lt. Daugiau informacijos apie projektą galima rasti: www.mesrusiuojam.lt arba Facebook paskyroje MesRūšiuojam.

Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijos atliekų negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Patekusios į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą), atliekos gali užteršti ją pavojingomis toksiškomis medžiagomis (gyvsidabriu, švinu, kadmiu, chromu) ir pridaryti daug žalos gamtai, pakenkti žmonių sveikatai. Perdirbant atliekas gaunamos antrinės žaliavos, kurios ne tik neteršia aplinkos ir nekenkia žmonių sveikatai, bet ir leidžia sumažinti įvairių naujų gaminių savikainą.