Kėdainių Šviesiosios gimnazijos moksleivių ekskursija atliekų tvarkymo įrenginiuose

Š.m. gegužės 10 d. Kėdainių Šviesiosios gimnazijos mokiniai dalyvavo netradicinėje biologijos pamokoje-ekskursijoje Kėdainių mechaninio atliekų rūšiavimo ir biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo įrenginiuose ir Zabieliškio regioniniame sąvartyne (Zabieliškio k., Kėdainių r.). Moksleiviai turėjo galimybę gyvai pamatyti kaip yra sutvarkomos komunalinės atliekos, kokios technologijos tam naudojamos.

Kėdainių mechaninio atliekų rūšiavimo įrenginiai veikia nuo 2016 m. pradžios, juose surenkamos ir  tvarkomos Kėdainių rajone susidarančios komunalinės atliekos. Įrenginių dėka iš surinktų komunalinių atliekų atskirtos antrinės žaliavos perduodamos perdirbimui ar kitokiam panaudojimui, o biologiškai skaidžios atliekos yra kompostuojamos. Į Zabieliškio sąvartyną šalinamos atliekos, kurių perdirbti ar kitaip panaudoti nėra galimybių.

Kėdainių mechaninio atliekų rūšiavimo ir biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo įrenginiai buvo pastatyti VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui įgyvendinant projektą „Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra” (Nr. VP3-3.2-AM-01-V-02-008). Įgyvendinant šį projektą taip pat buvo pastatyti Kauno komunalinių atliekų mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginiai, Kauno regiono gyventojams išdalinti konteineriai namudiniam kompostavimui (30000 vnt.). Projekto biudžetas 34,4 mln. eurų: iš jų 29,2 mln. eurų skirti iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, 5,2 mln. eurų prie projekto įgyvendinimo prisidėjo projekto vykdytojas VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras.